Intoxicatia cu struguri si stafide la caini

by Super User

Strugurii si stafidele pot parea inofensive la caini dar nu este asa, chiar si o cantitate mica din acestea poate avea efecte toxice fatale. Problema este ca nu toti strugurii si stafidele exercita rezultate similare. Mai mult decat atat, nu toti cainii vor reactiona la principiile toxice ale strugurilor si stafidelor.

Pot fi afectate toate rasele de caini indiferent de varsta, rasa sau sex. Una din cele mai grave complicatii este instalarea brusca a insuficientei renale acute asociata cu lipsa productiei de urina (anurie). Varsaturile si/sau diareea apar de cele mai multe ori in primele ore de la ingestie, iar dupa 24 ore voma si fecalele pot contine bucati de struguri sau stafide. Alte semne sunt durerile abdominale, deshidratatea si apatia.
Aceasta fiind o urgenta, necesita tratament imediat prin inducerea vomei de catre proprietar cat mai repede de la ingestie cu apa cu sare. Cu toate acestea este foarte important sa nu se porovoace voma daca animalul este inconstient, are probleme de respiratie sau este in stare de soc. Unii caini sunt mai sensibili si au nevoie de ingrijire mai intensa, cum ar fi spalaturi stomacale/ lavajul gastric si terapia cu lichide pe termen mai lung.

Diagnosticul

Testele de laborator include hemoleucograma, profil biochimic si sumarul de urina. Aceste teste d-au ca rezultat cresteri ale calciului, niveluri crescute ale fosforului si creatininei. La nivel urinar pot aparea proteine si/sau glucoza. Ecografia este o metoda de diagnostic eficienta pentru determinarea marimii rinichilor si eventualele minerale depuse la nivel renal.

Tratament

Lavaj gastric, terapia cu fluide intravenos cel putin 48 ore, administratea de diuretice pentru cresterea productiei de urina. In acest timp medicul veterinar va monitoriza parametrii biochimici crescuti in cazul intoxicatiei.

Profilaxie

Pastrati strugurii si stafidele departe de caine mai ales ca acesta poate ingera orice; asigurati-va ca toti membrii familiei cunosc toxicitatea acestor fructe.

Lasă comentariile tale

Postează comentariu ca oaspete

0
termeni şi condiţii.

Comentarii

  • Nu s-au găsit comentarii